Culinair Erfgoed-diner: de arme dood – rouw en rituelen

In het kader van 200 jaar Koloniën van Weldadigheid organiseren we van mei t/m september 2019 weer iedere maand een culinair erfgoed diner.
Met een wisselend culinair thema gerelateerd aan de bijzondere historie van de koloniën. Verrassend, modern en smaakvol, met gebruikmaking van lokale producten en een knipoog naar het verleden.
De diners vinden telkens op een andere locatie plaats om onze gasten met zoveel mogelijk aspecten van de Koloniën in aanraking te laten komen. Er zijn zoveel bijzondere pareltjes in dit prachtige gebied!

De Koloniën van Weldadigheid hebben een (nog onontgonnen) historische verbinding op het gebied van voedsel. De Koloniën zijn ontstaan als oplossing voor de armoede in de grote steden; gebrek aan alles, maar vooral aan eten.
In de vrije Kolonie leerde men door middel van landbouw (verbouwen van voedsel) om zelf een goed bestaan op te bouwen.
De onvrije Kolonie was een zelfvoorzienende gemeenschap waar het voedsel voor en door de verpleegden werd verbouwd.

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu.
Alle diners vinden plaats op zondagmiddag- en avond, op verschillende locaties in de Koloniën van Weldadigheid.

Het eerste diner vindt plaats in Frederiksoord, het tweede diner in Willemsoord.

Tijdens het derde Culinair Erfgoed Diner gaan we dieper in op rituelen rondom rouw en begraven. Alle Koloniën hebben een begraafplaats en ze vertellen allemaal een uniek en soms schrijnend verhaal. We concentreren ons deze middag op Veenhuizen.

Op de begraafplaats in Veenhuizen werden tussen 1831 en 1950 meer dan 16.000 mensen ter aarde besteld. Toch zijn er minder dan duizend graftekens te zien. Waar liggen al die mensen, en hoe komt het dat er niet meer grafmonumenten zijn? Deze middag krijg je daar antwoord op, we maken een gegidste rondwandeling over de begraafplaats en krijgen meer uitleg over de bijzonderheid rondom de graftrommels.

Culinair uitpakken na een begrafenis is niet nieuw. Sterker nog: tot een paar honderd jaar geleden kenden wij in Nederland een uitbundige rouwcultuur waarbij men letterlijk sprak over een ‘begrafenisfeest’. Het feest duurde gemiddeld drie dagen en er werd gelachen, gezongen, toneelgespeeld, flink veel bier gedronken en uitgebreid gegeten. Het zogenaamde ‘groevemaal’ of ‘lijkmaal’ dat meestal bestond uit rijst, aardappel, ham, erwten, stoet en stokvis, moest met zijn grote hoeveelheid aan koolhydraten de nodige troost bieden. De maaltijd ontaarde niet zelden in een overvloedige smulpartij (en in het faillissement van de familie in kwestie).

Een boeiende middag/avond rondom rituelen en gebruiken die we afsluiten met een heus Culinair Erfgoed Groevemaal. Natuurlijk een moderne, smakelijke, interpretatie daarvan. En zonder ook maar een randje treurigheid maar lichtvoetig en optimistisch.

We beginnen om 15.00 uur met een ontvangst en dan ontvouwt het programma zich vanzelf. De avond eindigt na het diner rond 20.30 uur.

Datum zondag 14 juli 2019
Tijd 15.00 uur
Prijs € 77,50 per persoon. Geheel verzorgd, inclusief vier gangen diner, dranken en interactief middagprogramma met o.a. rondleidingen en verhalen.
Locatie Restaurant Bitter en Zoet, Hospitaallaan 16 Veenhuizen
Meer informatie en opgave? Kijk op www,bitterenzoet.nl/erfgoed-diners