Expositie Zunneschien mei: Willem Misker

In galerie Zunneschien aan de Hospitaallaan in Veenhuizen zijn deze maand schilderijen te zien van W. Misker uit Hoogkerk, een echte hobbyist die pas kortgeleden zich het schilderen eigen maakte.

‘Ik schilder nog helemaal niet zo lang,’ laat Willem Misker weten. ‘Ongeveer 2,5 jaar ben ik nu aan de slag. Het is vooral de kleurencombinatie die mij boeit. Kleuren hebben mij altijd aangetrokken.
Ik heb 25 jaar achtereen met Tiffany gewerkt. Een mooie glastechniek waar geslepen stukjes gekleurd glas aan elkaar worden verbonden. Best wel kunstig. Ik maakte vooral vogeltjes als kolibries en winterkoninkjes. Ik heb ook veel glas in lood restauratie werkzaamheden bij kerken gedaan. Onder andere in de gereformeerde kerk in Appingedam heb ik met glas in lood de ramen in de boogwerken gerestaureerd. Van facet geslepen glas kun je hele mooie dingen maken.’

Wie de tien schilderijen in Zunneschien bekijkt ziet heel veel lucht.
Soms is driekwart van het doek er mee opgevuld. Inspiratie komt uit de directe omgeving.
‘Ik stap graag op de fiets richting Leekstermeer of de Onlanden. Met de auto bezoek ik regelmatig het Groningse hogeland. Vooral als het stormachtig is zoek ik het water op. Je ziet steeds weer wat anders. Dan geniet ik van de elementen die ik terug laat komen in mijn schilderingen. Hierin zien we ook hooilanden, een zeilboot en het kerkje van Usquert.
De meeste schilderijen maak ik gewoon op de schilderclub. Thuis heb ik wel een kamer een beetje ingericht als werkkamer, maar op schilderles ben ik het productiefst. Ik ga daar heen met een idee in mijn hoofd en probeer dat te maken. Als ik denk dat het nog beter kan, zegt mijn docent, nee, niets meer aan doen, zo laten, de luchten zijn goed. Ik zelf heb niks met het schilderen van een potje en een pannetje. Ik doe dat wel eens omdat dat voorbij komt tijdens de lessen, maar liever trek ik mijn eigen plan. Het mag best een beetje woest van kleur zijn.’

 [Bron tekst: https://dekrantnieuws.nl/kleintje-cultuur-willem-misker-uit-hoogkerk-exposeert-in-zunneschien/]

Datum dagelijks in mei 2021
Tijd 12.00 tot 18.00 uur
Locatie Koffie- en theetuin Zunneschien
Parkeren parkeerterrein Hospitaallaan