Open Monumentendagen Veenhuizen 14 en 15 september

Natuurlijk doet Veenhuizen ook dit jaar weer mee met de Open Monumentendagen.
Hoe kan het ook anders: met ruim honderd monumenten is Veenhuizen op zichzelf al een monument!

Het thema van de Open Monumentendagen van 2018 is: Plekken van plezier

Verschillende ondernemers hebben een afwisselend en interessant programma voor u samengesteld.
Zij zijn te herkennen aan de Open Monumentendag vlag.


HET VERENIGINGSGEBOUW
Hoofdweg 116, za en zo vanaf 11:00 uur

Het Verenigingsgebouw is een indrukwekkend Rijksmonument uit 1922, dat ooit werd gebouwd om de ambtenaren van Veenhuizen vertier te bieden. Het statige pand is gelegen tussen enkele van de vele monumenten die Veenhuizen rijk is, zoals de koepelkerk, de kosterswoning en ‘Klein Soestdijk’ (voormalige directeurswoning).
In enkele zalen is de zomerexpositie ‘Kiek us, dan!’ met schilderijen van bekende Drenten te bezichtigen.


ELEKTRICITEITSCENTRALE
Oude Gracht 1D, za en zo 12.00 -16.00 uur

In dit prachtig gerestaureerde monument vinden op elk heel uur draai-demonstraties plaats van de unieke Kromhoutmotor uit 1928 en de Crossleymotor uit 1918.
Deze demonstraties zijn een ware belevenis en bij elke demonstratie wordt uitleg gegeven aan belangstellenden.

 

WONING ‘CONTROLE’
Hospitaallaan 2, za en zo 11.00 -18.00 uur

De tuin van CONTROLE is als ‘Koffie en Theetuin Zunneschien’ sinds bijna 30 jaar geopend voor publiek. De tuin staat bekend als plek van plezier en is in schril contrast met de naam van de woning.
De tuin bestaat uit diverse zitjes te midden van prachtige bloemen, struiken en bomen. In de tuin is een galerie. Deze herbergt een ‘inbreng’ van diverse hobbyisten.
In de galerie ligt een fotoboek met foto’s van oud Veenhuizen ter inzage.


TOURIST INFO PUNT (TIP)
Oude Gracht 40, za en zo 10.00 -17.00 uur

Het Tourist Info Punt is gevestigd in het oude Slachthuis en is uw beginpunt voor alle plekken van plezier, interessante rondleidingen, fiets- en wandelroutes en prachtige plekken in Veenhuizen.
Het is de moeite waard om het pand uit 1891 van binnen te bekijken. Veel originele details van het gebouw zijn bewaard gebleven.


WONING TYPE II
Hospitaallaan 19, za en zo 11.00 -18.00 uur

De woning behoort tot de eenvoudige, in rijtjes gebouwde éénlaags-woningen met zadeldak en achteraanbouw met (schuif)vensters en luiken. In de tuin is een keramiek atelier bijgebouwd. Tuin en atelier fungeren sinds 2013 als de ‘DeKunsttuin‘, waarin in de zomermaanden een beeldenexpositie is ingericht.
Ieder heel uur is er een rondleiding in de woning van circa 20 minuten, waarbij e.e.a. van vroeger en nu wordt toegelicht aan de hand van werktekeningen en foto’s.
In het atelier geeft Judith Reedijk (keramist) uitleg over haar technieken . In de tuin zijn vijvers en zitjes en er staan beelden uit de eigen collectie, waarvan enkele passend bij het thema ‘plekken van plezier’.


BIERBROUWERIJ MAALLUST
Hoofdweg 140, za en zo 11.00 -18.00 uur
In wat ooit de graanmaalderij was is nu bierbrouwerij Maallust gevestigd.
Onder de oude dakspanten en de restanten van de droogmachines staan nu koperen ketels. Hierin wordt sinds 2011 op ambachtelijke wijze heerlijke bier gebrouwen.


GRAFTROMMELMUSEUM
Bergveenweg 1, za en zo 11.00 -17.00 uur

Het museum en het atelier zijn gevestigd in een grote gerestaureerde schuur uit 1885, behorende bij het voormalige Derde Gesticht in Veenhuizen.
Aan de hand van restauratieobjecten, (foto’s, mallen en gereedschappen) wordt getoond hoe de restauratiemethodieken in zijn werk gaan.
Tevens krijgen bezoekers een indruk van de collectie graftrommels en kransen uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk en van twee unieke (recent verworven) grafstolpen uit Groot-Brittannië.


Datum
zaterdag 14 en zondag 15 september
Toegang Gratis
Locatie Diverse locaties in Veenhuizen