Zenddagen in het Gevangenismuseum

Vroeger waren er veel radiozenders die illegale uitzendingen maakten; de piratenzenders.
Veel van die zendpiraten hebben in de gevangenis in Veenhuizen gezeten.
Wil jij als zendpiraat ook radiocontact maken met de hele wereld?
Dat kan in het Gevangenismuseum!
Er is nog meer te doen: maak je eigen inbraakalarm of bekijk een expositie over de zendpiraten.

In de gevangenissen van Veenhuizen belandden in de jaren ’60, ’70 en ’80 veel illegale zendpiraten. Het Gevangenismuseum is in deze roerige zendpiraten-periode gedoken.
De meeste zendpiraten kwamen terecht in gevangenis Groot Bankenbosch. Als een zendpiraat werd gepakt, volgde in eerste instantie een boete en inbeslagname van het apparatuur. Achter de apparatuur zat vaak een sponsor, dus kregen ze weer nieuwe apparatuur en gingen ze weer verder. Dat spel herhaalde zich een aantal keren. De rechter was het op den duur zat en stuurde de zendpiraten naar Veenhuizen.

In die tijd verschenen daar ook de nodige liedjes over. Zo haalden Oompie Koerier (In Bankenbosch), Alias Berger (Veenhuizen), De Jeventa’s (Met Vakantie Naar Veenhuizen) en Sneeuwbaltrio (Veenhuizen) daar hun inspiratie vandaan.

Tijdens de zenddagen is er ook een expositie te bezichtigen over de zendpiraten. De expositie staat stil bij heden en verleden. Met oude zendapparatuur, foto’s en krantenartikelen. En vervolgens is te zien hoe je tegenwoordig ook nog steeds kunt zenden, maar dan uiteraard op een legale manier.

Datum 28, 29 en 30 december
Tijd 1o.00-17.00 uur
Entree Volwassenen €9,00, kinderen t/m 12 jaar: €4,50
Activiteiten gratis op vertoon entreekaart museum
Locatie Nationaal Gevangenismuseum, Oude Gracht 1
Meer informatie? Kijk op www.gevangenismuseum.nl