Dit zijn onze nieuwe wegwijzers!

Misschien heeft u ze al gezien: de mooie eikenhouten wegwijzers die op 17 plekken in Veenhuizen worden neergezet.
Wegwijzers van eigen bodem, want in Veenhuizen zélf, door Robuust Eiken, vervaardigd. U heeft hierover ook al kunnen lezen in het kortgeleden huis-aan-huis verspreide ‘Ontwikkelingsnieuws’.

De wegwijzers zijn ontworpen én betaald door de stichting Veenhuizen Boeit (Veenhuizer ondernemers op het gebied van cultuur en toerisme), door de Gemeente én door de Provincie.
Ze zijn speciaal ontworpen om wandelaars en fietsers de weg te wijzen naar b.v. horecagelegenheden, kunstgaleries, hotels, B&B’s en bezienswaardigheden in ons fraaie dorp.
Waarom alleen voor wandelaars en fietsers? Omdat we graag de rust en veiligheid van Veenhuizen willen bewaren door er voor te zorgen dat toeristische bezoekers zo min mogelijk met de auto Veenhuizen in gaan.
Parkeren en dan wandelen of fietsen, dát is het devies!

We hebben inmiddels begrepen dat er wat vragen gerezen zijn:

1. Wordt het niet wat érg veel, al die wegwijzers?
De Gemeente gaat, zodra de nieuwe wegwijzers er staan, het overgrote deel van de borden die er nu staan weghalen. Uiteindelijk komen er dus veel minder borden te staan dan nu – maar dat kost even tijd….


2. De wegwijzers zijn moeilijk te lezen!
De wegwijzers zijn, zoals al gezegd, nadrukkelijk bedoeld voor fietsers en wandelaars, en dus níet voor automobilisten.
Als je er langs fietst of loopt zijn ze prima leesbaar, zéker als over een tijdje, onder invloed van het weer, het hout wat verkleurt.

3. Zijn die wegwijzers niet erg kwetsbaar, het is toch hout?
Het is eikenhout: voor constructies als dit is dat de sterkste houtsoort. Uitstekend bestand tegen het weer, vocht en temperatuurwisselingen. En ook nog eens zo goed als onderhoudsvrij.

4. Vallen ze niet makkelijk om, die wegwijzers?
Alle wegwijzers worden een meter diep de grond in gegraven. De kans dat ze spontaan omvallen, hoe hard het ook waait, is daarmee érg klein.

5. Sommige wegwijzers staan niet op de beste plek.
Het komt voor dat de grond op de beste plek niet toelaat dat de paal daar diep genoeg gezet wordt. Bij voorbeeld aan de waterkant of als er leidingen in de grond liggen waardoor nou nét daar niet gegraven kan worden. En dan moeten we uitwijken naar een misschien iets minder handig plekje….

Tot slot:
deze fase van het project is nog niet klaar – we denken dat dát nog een paar weken duurt. Begin volgend jaar staat alles op z’n plek, en gaan we verder nadenken over, bij voorbeeld, hóe we autoverkeer beter naar de parkeerplaatsen kunnen leiden, en wat we kunnen doen om de fiets- en wandelpaden in, van en naar Veenhuizen te verbeteren….

(Foto: Wil Haanstra)