Spannend!! Wordt Kolonie Veenhuizen UNESCO Werelderfgoed?

Wordt Kolonie Veenhuizen samen met de andere Koloniën van Weldadigheid UNESCO Werelderfgoed?
Op zondag 25 juli 2021 weten we meer!!

De Koloniën van Weldadigheid ontstonden in 1818-1825 als integrale oplossing voor armoedebestrijding via binnenlandse landbouwkoloniën.
Na de Napoleontische oorlogen heerste er in de Verenigde Nederlanden (Nederland, België en Luxemburg) veel armoede en bedelarij, vooral in de steden.
Bij de aanleg van de Koloniën van Weldadigheid werd het schrale natuurlijke landschap met heide en veen door menselijk toedoen in één beweging volledig herschikt en overschreven met een geordende en geometrische structuur. Het resulterende ontginningslandschap met monumentale lanen, koloniehuisjes, gestichten en boerderijen, akkerland en weiden, weerspiegelt het toenmalige verlichte gedachtegoed en het experiment om arme mensen te verheffen met werk, vorming en opleiding.
Meer dan 1 miljoen Nederlanders en Belgen hebben wortels in de Koloniën van Weldadigheid. Dit resulteert in verhalen die nog steeds verteld worden in documentaires, boeken en theatervoorstellingen.

In 2020 kon de vergadering van het Werelderfgoedcomité vanwege de coronapandemie niet plaatsvinden, maar onlangs werd bekend dat de 44e zitting van het UNESCO Werelderfgoedcomité plaatsvindt van 16 t/m 31 juli 2021.
De comitéleden komen dan online samen om zich te buigen over onder meer de nieuwe bijschrijvingen op de Werelderfgoedlijst, waaronder de Koloniën van Weldadigheid.

Op zondag 25 juli wordt tijdens de vergadering van het Werelderfgoedcomité van UNESCO in Fuzhou (China) een besluit genomen.
Een spannende dag, die dan ook door alle Koloniën op de voet zal worden gevolgd!

De vergadering van het Werelderfgoedcomité van UNESCO is te zien via deze livestreams:
https://whc.unesco.org/en/sessions/44com/
https://www.werelderfgoed.tv/