SUCCESVOLLE DERDE EDITIE FESTIVAL VEENHUIZEN IN INTIEME SFEREN

Festival Veenhuizen beleefde afgelopen weekend haar derde editie. Gevangenisdorp Veenhuizen was op vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus het decor voor klassieke muziek en verhalen. Zo’n 2000 bezoekers genoten van 39 concerten door meer dan 120 musici.

Het was voelbaar dat zowel publiek als musici reikhalzend hadden uitgekeken naar het samen beleven van live muziek. Voor velen was het weer hun eerste bezoek aan een festival in lange tijd. In de rijen voor de concerten werd vol enthousiasme nagepraat over wat men zojuist had gezien en gehoord. Het bezoeken van concerten werd door de meeste bezoekers gecombineerd met een mooie wandeling door de bijzondere omgeving. De artiesten vonden het een feest om op het festival te spelen en waren lovend over de gastvrije sfeer en het betrokken publiek. De festivalorganisatie is blij dat het festival op basis van de 1,5 meter toch kon plaatsvinden en dat het zo goed ontvangen is door publiek en musici. “De kleinschaligheid wordt juist ook ervaren als iets heel moois: je krijgt als publiek een inkijkje in de ziel van de muzikanten”, aldus voorzitter Rineke Marwitz.

Het festival ging op vrijdagavond feestelijk van start met twee concerten op twee verschillende locaties. In de Koepelkerk kon het publiek genieten van meesterverteller Sahand Sahebdivani en een muzikale omlijsting door internationale topmusici. In de Grote Kerk speelde Fuse. Het zeskoppige ensemble nam het publiek mee in een wervelend concert met hints naar het door hen samengestelde zaterdagprogramma. Fuse heeft genoten van hun eerste festival als programmeur: Om als musicus een andere artiest te kunnen uitnodigen op een podium is bijzonder. Het is prachtig om te zien dat de musici hun hele ziel en zaligheid in de concerten leggen, dat voelt als zo’n groot cadeau”.   

Op de zonnige zaterdag van het festival ging het programma verder met verrassende concerten op bijzondere locaties in het werelderfgoeddorp. De ondernemers stelden hun locaties ter beschikking als concertdecor. Van de groene oase in de Tuinen van Weldadigheid tot het indrukwekkende Derde Gesticht. Op de terrassen van de lokale horeca ontpopten zich pop-up concerten.

Jong muzikaal talent van #GoClassic kreeg op de dagen voor het festival workshops van professionals van het NNO en bracht het resultaat ten gehore met het Jong Kamerorkest Noord in een uitverkochte Grote Kerk. Het festival heeft de ambitie om dit talentontwikkelingsprogramma de komende edities voort te zetten.

Ook Penitentiaire Inrichting Esserheem was concertlocatie. Er werd net als bij voorgaande edities een concert georganiseerd voor gedetineerden, maar extra was dat dit jaar óók het publiek een optreden in de gevangenis kon bezoeken. Een bijzondere en indrukwekkende ervaring voor het publiek én de musici waar nog veel over nagepraat werd. 

Het voormalig koetshuis Coco Maria was het decor voor artiesten uit alle windstreken. In het slotconcert bestierde een internationaal gezelschap van negen briljante improvisatietalenten het podium, met de muziek en poëzie van Fuensanta Méndez (zangeres, contrabassist en componist) als leidraad. Veenhuizen was met recht twee dagen lang de mooiste concertzaal ter wereld.

De volgende editie is op 19 en 20 augustus 2022.