Ambachten

Ambachten te over in Veenhuizen; vroeger maar ook nu. Ooit was Veenhuizen zelfvoorzienend. Een zelfvoorzienende samenleving waarin heel wat ambachten werden beoefend. Zo had Veenhuizen een stoomspinnerij- en weverij, een melkfabriek, een smederij, een kuiperij, een slachthuis, een graanmaalderij en nog veel meer ambachtelijke bedrijven. Namen als het Ambachtscluster en Maallust verwijzen nog naar dit verleden.

Tegenwoordig bloeit het ambachtsleven weer volop in Veenhuizen. In verschillende rijksmonumenten vindt u bijzondere bedrijvigheid. Er is een koffiebranderij en een bierbrouwerij, een goudsmederij en een kaasmakerij. Er worden houten keukens gebouwd, graftrommels gerestaureerd en zepen gemaakt. Er wordt, met andere woorden, een indrukwekkende hoeveelheid ambachten beoefend!

De meeste van deze ambachtelijke bedrijven kunt u met een bezoekje vereren. Bij sommige kunt u een rondleiding krijgen en veel ervan hebben een atelier of galerie waar u kunt rondkijken. Dan ziet u meteen wat van die prachtige rijksmonumenten van binnen. Op de pagina bedrijven vindt u informatie over openingstijden en dergelijke.