Het Derde Gesticht – de tijd heeft stil gestaan

In 2017 is er geofysisch onderzoek gedaan naar de restanten van het Derde gesticht. De resultaten hiervan zijn gepubliceerd in de Drentse Volksalmanak 2020.

Het Derde Gesticht: een prachtige plek, waar het voelt alsof de tijd heeft stil gestaan.
Verstild, maar met een roerige geschiedenis.

Het begint bij Jachtweide, het oudste pand van Veenhuizen uit 1723. Dit was vroeger onder anderen een herberg en pleisterplaats voor paarden. De borrelglaasjes van toen zijn in het terras verwerkt.

Verder aan de Stoomweg ligt het Koetshuis, waar bij Coco Maria intieme concerten, feesten en partijen plaatsvinden. De bij het koetshuis behorende boerderij ligt even verderop.

En dan tegenover Coco Maria: de plek van het Derde Gesticht, waar de voorouders van vele Nederlanders – o.a. van Suzanna Jansen, de schrijfster van Het Pauperparadijs – hebben gewoond.

Het Derde Gesticht was een van de drie grote gestichten die generaal Johannes van den Bosch in 1823 in Veenhuizen liet bouwen voor de opvang van landlopers en weeskinderen. Tienduizenden armen werden er in de 19e eeuw ‘verpleegd’ en heropgevoed.

Het gebouw van het Derde Gesticht is afgebroken maar in de zomermaanden zijn de contouren ervan duidelijk aangegeven door een bloemencarré van veldbloemen, een prachtig gezicht.
De geschiedenis van “Het Derde” is in het kort aangegeven op het erbij geplaatste bord.

Dwaal eens over de “binnenplaats” van het gesticht en u bent een bijzondere ervaring rijker!

Een nieuwe dimensie: de toegangsweg van de Zesde Wijk naar het Derde Gesticht is hersteld; de weg die nieuw aangekomen verpleegden moesten afleggen vanaf de Zesde Wijk, waar ze met een schip aankwamen, naar de ingang van het “Derde”.

Een unieke herbeleving van het gevoel dat wezen en verpleegden moeten hebben gehad toen ze na hun ‘opzending’ vanuit de steden aankwamen in het onbekende en afgelegen Veenhuizen.