Gevels met een verhaal

De gevels in Veenhuizen vormen een klasse apart. Hun architectuur is uniek; hun opschriften zijn dat ook. Wie bewoonde de kazerneachtige carrévormige gestichten, hoe kon je van de ambtenarenwoningen de rang van de bewoners aflezen, waar verwezen namen als het Houtjesplein en Klein Soestdijk naar?

Wilt u meer weten over de monumentale panden in Veenhuizen, dan is de afwisselende architectuurwandeling Van Gevel naar Gevel een must. Deze route voert langs unieke monumenten met namen die vaak al voor zich spreken. Het leprozenhuis, de ijskoepel, de stoomkatoenspinnerij, de synagoge… ze verwijzen duidelijk naar hun functie. En soms zelfs naar hun bewoners: dat blijkt duidelijk als je de stichtelijke opschriften van veel panden onder de loep neemt. Zo woonde de apotheker in Bitter en Zoet en werd Opvoeding bewoond door de onderwijzer. De geneesheer woonde in Toewijding; de huismeester van het hospitaal en de opzichter der Gebouwen bewoonden, heel toepasselijk, het pand Contrôle.

Lopend langs de gevels van Veenhuizen komen lang vervlogen tijden tot leven. Het routeboekje Van Gevel naar Gevel staat vol interessante informatie over de monumenten waar de route langs gaat.

De lengte van de standaard route is 5,7 km.
Route-uitbreiding A: +2 km;
Route-uitbreiding B: +3 km;
Route-uitbreiding C: +1 km.

Het boekje is verkrijgbaar bij het Tourist Info Punt.