Luistertocht door het Pauperparadijs

Beleef deze unieke theatrale luistertocht, wandelend of fietsend door Veenhuizen.

Schrijfster Suzanna Jansen, bekend van de bestseller én de gelijknamige theatervoorstelling Het pauperparadijs, neemt je mee door de bijzondere geschiedenis van het voormalige kolonie- en gevangenisdorp. Samen met acteur Paul R. Kooij toont ze de historie die onder het heden verborgen ligt.

De indrukwekkende tijdreis voert langs de plekken uit haar boek, waarbij de geschiedenis door vertelling, voorleesfragmenten, korte scènes en muziek haast tastbaar wordt.
Ontdek de tijdlagen van Veenhuizen en geniet onderweg van de weidse natuur, de bijzondere gebouwen en de eindeloze vertes.

U kunt deze reis van ca 16 km in je eigen tempo per fiets, wandelend of deels per auto* afleggen.

In Het pauperparadijs beschrijft Suzanna Jansen het grootschalige sociale experiment uit de negentiende eeuw waar haar voorouders deel van uitmaakten. Tienduizenden armelui werden vanaf 1823 naar de heropvoedingsgestichten van Veenhuizen gestuurd. Maar wat begon als een bevlogen plan om de onderklasse te verheffen, veranderde al snel in een fuik. Eén miljoen Nederlanders in onze tijd stammen van deze ‘paupers’ af. Het boek werd een ongekende bestseller (meer dan 325.000 ex verkocht), en leidde ook tot een theater-hit van regisseur Tom de Ket.

Wilt u op de fiets? Het naast het museum gelegen hotel-restaurant Bitter & Zoet verhuurt fietsen: www.bitterenzoet.nl

Vooraf reserveren verplicht via https://www.gevangenismuseum.nl/activiteiten/luistertocht-door-het-pauperparadijs

Als u gaat wandelen bent u zonder pauzes ongeveer 5,5 – 6 uur onderweg. We raden wandelaars aan een dag uit te trekken voor deze beleving en tussen 10.00 en 10.30 uur op pad te gaan.
Gaat u met de fiets dan is het verstandig om in ieder geval voor 12.00 uur te vertrekken.

Datum Dagelijks, vooraf reserveren.
Kosten € 7,50 p.p. Dit is inclusief de huur van een audioguide, een informatiegids en een routekaart. Per reservering betaalt u € 25,00 borg
Tijd tussen 10.00 en 17.00 uur
Startlocatie Ophalen audioguide: Gevangenismuseum Veenhuizen
Navigatie voor parkeren Laan Weldadigheid Veenhuizen
Reserveren via https://www.gevangenismuseum.nl/activiteiten/luistertocht-door-het-pauperparadijs