Vijf Paaltjesroutes

Langs de elektriciteitscentrale en het houtjesplein, de marechausseekazerne, de oude zuivelfabriek en door het Fochteloërveen – vijf bewegwijzerde wandelroutes voeren u dwars door Veenhuizen en de natuur eromheen. Twee van deze routes zijn ook op de fiets goed te doen.
De routes laten zien hoe veelzijdig Veenhuizen is. Steeds is het beeld weer anders. Dan loopt u weer langs statige witgepleisterde monumenten en carrévormige gestichten en dan weer over kaarsrechte beukenlanen door dichte bossen. Tal van bouwstijlen wisselen elkaar af en de natuur biedt onderwijl mooie doorkijkjes.

Binnenkort verschijnt er een geheel geactualiseerde routegids, vol interessante informatie over de plekken die u passeert.
Waar diende de ijskoepel voor, hoe komt het mysterieuze Spaanse Kerkhof aan zijn naam en waarom werden er in de jaren twintig van de negentiende eeuw zoveel wezen in Veenhuizen ondergebracht?

De plattegronden zijn onder meer verkrijgbaar bij het Tourist Info Punt aan de Oude Gracht, maar ook bij de andere ondernemers in Veenhuizen.

Afhankelijk van het weer en het seizoen kunnen sommige paden drassig zijn. Stevige schoenen worden daarom aanbevolen.